Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Δελτίο τύπου

Εκδήλωση της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά για τις 

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας:

Μύθοι και Πραγματικότητα. 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στην πλατεία Τσουκλείδη στο Ίλιον. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Μύθοι και Πραγματικότητα και είχε στο επίκεντρο της, την πάλη της εργατικής τάξης για αξιοπρεπείς μισθούς, σε σύγκρουση με όλο το νομοθετικό πλαίσιο της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη. 


Στην εισήγηση εκ μέρους της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά από τον σ.Δημήτρη Κατσαγάνη (δημοσιογράφο), φωτίστηκε ο χαρακτήρας αυτών των ζητημάτων, τόσο μέσα από την κριτική ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα, όσο και μέσα από την ανάδειξη του καταστροφικού για την εργατική τάξη χαρακτήρα των νόμων που έχουν θεσπιστεί ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, αλλά και των ετοιμασιών της άρχουσας τάξης για ένα νέο γύρο ταξικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους, στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και διεθνώς. 


Η επιτυχία της εκδήλωσης, η οποία είχε γνωστοποιηθεί σε εκατοντάδες εργαζόμενους της περιοχής αλλά και των ευρύτερων δυτικών συνοικιών, μέσα από το κάλεσμα το οποίο μοιράστηκε μαζικά σε εργασιακούς και συνοικιακούς χώρους, αντανακλάστηκε στην συμμετοχή σε αυτή εργαζομένων από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, με τοποθετήσεις και κατάθεση εμπειριών και προβληματισμών από την πλευρά τους. Το παρόν έδωσαν οι εργαζόμενοι από το υπό σύσταση σωματείο εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα με έντονη δράση τα τελευταία χρόνια. Επίσης στην εκδήλωση πήρε μέρος, ο γραμματέας του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μαχόμενη εργαζόμενη αγωνίστρια από την ΕΛΣΤΑΤ, από τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, τους απολυμένους συμβασιούχους του ΕΟΔΥ, τους δημοσιογράφους, τους εκπαιδευτικούς και αλλού. Όλοι υποστήριξαν τον προσχηματικό, υποκριτικό και χειραγωγικό ρόλο της “εκ των πάνω” (κυβέρνηση και γραφειοκράτες) προώθησης της συζήτησης για νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τόνισαν την ανάγκη για ενιαία δράση ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης από το κεφάλαιο, το κράτος και τους γραφειοκράτες μαζικής εργατικής δράσης, διεκδίκησης όλων όσων η εργατική τάξη χρειάζεται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το βασικό κριτήριο για την κατάκτηση των οποίων, μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής ληστείας των εργαζόμενων, είναι η συσπείρωσή τους σε ταξική βάση και η ανάπτυξη της ταξικής τους συνείδησης ενάντια στο κεφάλαιο.  


Η εκδήλωση αυτή της Εργατικής Συμμαχίας στα Δυτικά, εγκαινιάζει την μακράς διάρκειας καμπάνια της συλλογικότητας μας, ενάντια στην ανεργία, την ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την οποία έχει εκδοθεί και σχετική αφίσα. Το σημαντικότερο σε αυτή τη βάση όμως είναι, ότι το κείμενο της εισήγησης στην εκδήλωση αυτή, έχει εκδοθεί σε ομώνυμη μπροσούρα, η οποία σκοπεύει να αποτελέσει συμβολή, σε έναν όσο το δυνατό ευρύτερο διάλογο στον χώρο του ταξικού εργατικού κινήματος, σε σχέση με την κατάσταση και τις προοπτικές του σήμερα. Η μπροσούρα αυτή, μπορεί να βρεθεί, είτε στον χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου, είτε και σε επικοινωνία μαζί μας.